Enligt David A. Jensen måste en hockeyspelare förbereda både sin kropp och sinne för en kommande match, enligt David A. Jensen. Som en före detta NHL-spelare som krediterar sin far för att ha hjälpt honom att utveckla sina förspelsritualer borde han veta det. Jensen äger och driver nu DAJ Hockey, New Englands bästa hockeyutbildningsföretag, där han lär ut de tekniker han lärde sig som proffs med unga spelare som är ivriga att förbättra sina talanger. De fem faserna sträcker sig från det grundläggande (drick mycket vatten) till det andliga (visualisera ditt spel), med det sista steget, uppvärmning på isen, som sammanför dessa gratis ritualer. Jensens fem bästa tips för att förbereda sig för toppprestationer i en hockeymatch är följande:
Håll dig hydrerad. Det kan tyckas självklart, men det är viktigt att dricka mycket vatten under dagen fram till ditt spel. Uttorkning kan inte bara skada din fysiska prestation, utan det kan också påverka din mentala prestation. När spelet fortskrider kan du få trötthet, huvudvärk och kramper om du inte är väl hydrerad. Å andra sidan kan uttorkning försämra ditt fokus och din mentala skärpa. Du vill inte vara i en tight tredjeperiodskamp om du inte är som bäst.
Sträck ut och bibehåll flexibiliteten. Även om det finns en hel del motstridiga kunskaper om fördelarna med stretching före sportaktiviteter, verkar det som att flexibilitet bör vara din prioritet. Tanken är att ha en lös kropp med ett brett rörelseomfång. Värm upp med lite lätt jogging på plats eller hopprep, och arbeta sedan med att lossa anklarna, knäna, höfterna och axlarna med ultrastretch – det vill säga sträcker som du inte behöver hålla en position för länge. (De här traditionella sträck-och-håll-rutinerna görs bäst nästa dag efter ett spel.) Eftersom inget enskilt program fungerar för alla spelare, prova några dynamiska sträckningar för att bekämpa stelhet, som kan få dig att tappa fart. Ankelrotationer, knävaggor, höftbroar och axelhanddukssträckningen är alla exempel som kan hittas i en mängd olika webbvideor.
Värm upp händerna genom att gnugga dem mot varandra. Jensen förespråkar träning utanför isen med en boll – antingen i omklädningsrummet eller ute i hallen – för att lossa händerna och etablera ett bra muskelminne precis innan matcher. Tillbringa tio minuter med bollen, kontrollera den och öva några av dina favoritrörelser. Detta kommer också att “värma upp” kopplingarna mellan din hjärna och dina händer, vilket gör att du kan hantera pucken bättre när den faller.
Gör en mental bild av ditt spel. Här är en som kanske inte kommer att tänka på för många spelare, men Jensen tror att den är avgörande. Han skulle alltid föreställa sig själv i spelsituationer under de timmar som byggdes upp till matchen. “För självförtroende är visualisering och positiv förstärkning av alla tänkbara spelomständigheter avgörande,” hävdar han. “Det ökar också dina chanser att vara mentalt pigg vid pucksläpp.” Om du är en forward, föreställ dig att få pucken framför nätet och ta reda på hur du skulle få bort skottet och var du skulle skjuta det. Överväg att göra den där skarpa framåtbollen som sätter din lagkamrat igenom på mål om du är ett försvar. Det är nästan som om du ökar antalet träningsrepetitioner för att stärka dina “muskler” i hjärnan. Du kanske tycker att det här är fånigt eller nygammalt, men Jensen hävdar att det har hjälpt honom att fatta bättre och snabbare beslut i spel.
Värm upp på isen i högsta fart. Jensens pappa insisterade på det sista steget i förberedelseprocessen. Gå inte bara igenom introduktionerna när du kommer på isen innan matchen. Behandla varje övning som om det vore ett riktigt spel och slutför dem så snabbt som möjligt. På så sätt, när du går över brädorna för ditt första skift, kommer din kropp och själ redan att vara i spelform. Det kommer inte att behövas för dig att “spela in dig i spelet”. Under den första perioden kanske motståndet bara värms upp, men du kommer att vara som bäst.
Hockey är ett intensivt, fartfyllt spel från det ögonblick som pucken släpps tills den öppnar första gången; det finns ingen tid att “få upp farten”. Du måste vara fysiskt och mentalt förberedd för att prestera som bäst på ditt första pass. Och de små extrafunktionerna som förbättrar prestandan på isen – den typ av förberedelser inför spelet som kan ge dig det försprång du behöver för att övervinna motståndet – är ofta det som skiljer en bra spelare från en utmärkt spelare. Den enda metoden för att säkerställa denna nivå av förberedelser är att göra det i timmarna och minuterna innan matchen. Att få ett försprång på tävlingen genom att lägga ramarna för maximal fysisk och mental prestation kan hjälpa dig att få en snabb start. Att följa dessa fem åtgärder före varje spel kan hjälpa dig att förbättra din prestation.